Parkour, ook wel le parkour of PK genoemd, is een in Frankrijk ontstaneThomas waarin de deelnemers ('traceurs' genoemd) proberen hindernissen te overwinnen op een zo vloeiend mogelijke en snelle manier. Parkour kan vrijwel overal worden beoefend maar dit gebeurt voornamelijk in de buitenlucht. Het doel van parkour is het verleggen van grenzen door middel van vele technieken om obstakels te overwinnen.

Naast de fysieke kant, is de filosofie achter deze discipline - de vrijheid en het verleggen van grenzen - nog het allerbelangrijkst. Parkour stamt af van een ontsnappingstechniek uit de Vietnamoorlog. Het was een methode van Georges Hébert om zijn rekruten zo te trainen dat ze op elke situatie voorbereid waren. Een van Héberts rekruten was de Franse turner Raymond Belle. Deze legde zich ook na de oorlog toe op het zichzelf zo snel mogelijk van de ene naar de andere plek te verplaatsen.

David Belle, Raymonds zoon, nam de interesse van zijn vader over. Op vijftienjarige leeftijd bedwong hij vele obstakels in de omgeving van Lisses. Later werd hij daarin gevolgd door mensen als Sébastien Foucan (bekend als oprichter van de sport Free running) en hedendaagse Yamakasi leden. Een avontuurlijk spelletje tussen vrienden groeide uit tot een discipline. David Belle's vriendengroep richtte een groep op: Yamakasi. Later werd de groep opgesplitst en gingen David Belle en Sébastien Foucan hun eigen weg. Naast de moves die je leert als je Parkour beoefend, krijg je ook deze attributen erbij:

  • Je word leniger
  • Je krijgt meer springkracht
  • Je krijgt zelfvertrouwen
  • Je krijgt een andere visie
  • Je kan je beter concentreren
  • Je verlegt je grenzen
  • Je krijgt een beter evenwicht, balans
  • Je wordt fitter en krachtiger 

Lestijden

Freerun Kids:
Elke woensdag van 18:30 tot 19:30 uur.

Parkour training:
Elke maandag van 19:30 tot 21:00 uur

Arts of Control

Kastanjedal 2
3142 AP Maassluis

Telefoon:
06 18 94 10 49
Email: Contact@artsofcontrol.nl

Handige links

Facebook: Klik hier
YoutubeKlik hier
Parkour generations: Klik hier